top of page

Växthus

Miljön och att tänka hållbart genomsyrar hela vår verksamhet. 

I takt med att gården vuxit under åren så har vi också ständigt uppdaterat den med olika lösningar för att ligga i absolut framkant när det kommer till det viktiga miljötänkandet. Det är vi mycket stolta över. Nedan berättar vi mer om hur!

IMG_7279.jpg

Solpaneler

Vi tycker att solenergi är en strålande bra idé!
På maskinhallens tak sitter nu 784 paneler och täcker en yta på över 1 300 m2. Dessa producerar minst 220 000 kwh per år.

Energieffektivitet Consultation

Klimatklok El

På vintrarna när det ökända nordiska mörkret ligger tungt över bygden så talas det ibland lite skämtsamt om ”Norrskenet från Norje” som lyser upp byn och som man kan se på långt håll. Det är våra växthus som är upptända och sprider ett fantastiskt sken runt sig. De är tända dygnet runt för att driva upp gurkorna, ett måste i vintermörkret. 

För att kunna förbruka el på ett klimatsmart sätt så drivs hela Gummagården av klimatklok el vilket innebär att all el vi förbrukar kommer från förnybara energikällor – sol, vind och vatten. Ett hållbart och miljövänligt val.

vattnets-kretslopp_svenska_72dpi.jpg

Recirkulering

Vår bevattning är uppbyggt så att vatten och näringstillförseln ska gå i ett slutet system. Överflödigt vatten fångas upp och leds till en reningsanläggning och kan sedan återföras i odlingen igen, det kallas recirkulering. På detta sätt sparar vi stora mängder vatten och gödning.

Nyttodjur.jpg

Biologisk bekämpning

Skadedjur på plantorna är något som förekommer varje säsong. Vi arbetar förebyggande och använder biologisk bekämpning, vilket är nyttodjur i små påsar som hängs på gurkplantorna. Dessa nyttodjur är växtskadedjurets naturliga fiende. Denna metod gör att inga bekämpningsmedel behöver användas. Vid större skadedjursangrepp kan dock korrektionsbekämpning ändå vara nödvändig.
För att förhindra svampsjukdomar används resistenta sorters gurkfrö. 

Glödlampor

Energiväv

I taket har vi energiväv, när det är kallt dras väven på för att spara energi och även sommartid när solenskenet är extra starkt. 

IMG_7333.jpg

Uppvärmning

Huvudsakligen värms växthuset upp med en flispanna på 2,5 megawatt. Under den kalla perioden går det åt 400-700 m3 flis i veckan.

IMG_7282.jpg

Substrat

Vi odlar våra gurkplantor i pimpsten istället för odlingsbäddar. Pimpstenen kan återanvändas upp till 10 säsonger och ångas mellan varje säsong. På detta sätt sparar vi både resurser och miljön.

co2.jpg

Ren Koldioxid

Koldioxid som är återvunnen från industrin ger vi till plantorna som näring. Det som annars skulle släppts ut i naturen kommer till användning hos oss.

Taktvätt.jpg

Taktvätt

1% mer ljus ger 1% mer skörd. Kan man få mer ljus till plantorna så har det avgörande effekt. Därför rengörs taket på växthuset med rent vatten regelbundet med en taktvättmaskin.

Självklart tänker vi  lite extra vad gäller vår arbetsmiljö. I växthuset har vi därför investerat i b la packmaskin med försortering, lådvikare och höj & sänkbara arbetsvagnar.

bottom of page